Image

Likdoorns en eksterogen op je voet herkennen en behandelen

4 min. leestijd
Toon meer

Last van een likdoorn op je voet? Likdoorns kunnen het zetten van een stap pijnlijk maken en geven een onprettig gevoel. In dit artikel lees je hoe je er eentje herkent en hoe je ze uiteindelijk voorkomt en behandelt.

Wat is een likdoorn of eksteroog?

Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een pijnlijke naar binnen groeiende eeltplek. Een eksteroog komt vaak voor op de voeten en tenen, maar soms ook tussen de tenen. Wanneer je een likdoorn hebt, kan lopen pijn doen. Is er een verschil tussen een likdoorn en eeltpit? Wij hebben een simpel antwoord voor je: nee, er is geen verschil. Beide termen verwijzen naar hetzelfde vervelende pijntje. 

Likdoorn close-up illustratie - Hansaplast
Wat is een likdoorn? - Hansaplast

Hoe ziet een likdoorn eruit? Een likdoorn is een rond eelt plekje van meestal maar een paar millimeters groot. Een eksteroog heeft een duidelijk en hard middelpunt. De kleur van een likdoorn is vaak wit, grijs, geel of bruin: dit is afhankelijk van jouw huidtype. Verder heeft een likdoorn soms een zwart puntje. Dit zwarte puntje is de naar binnen gegroeide eeltkern in de vorm van een punt. De punt richt zicht op de gevoelige huid, wat dus de pijn 
veroorzaakt.

De oorzaak van likdoorns en eksterogen

Image
Likdoorns zitten meestal op tenen vanwege de druk - Hansaplast

De huid bestaat uit verschillende lagen. De buitenste laag, de opperhuid, fungeert als beschermlaag voor de diepere, gevoelige huidlagen. De oorzaak van een likdoorn is een blootstelling van de huid aan constante druk of wrijving. Draag je bijvoorbeeld iets te strakke schoenen? De druk die de schoenen op de huid leggen, zorgt ervoor dat de buitenste laag van de huid wordt verdikt. Deze verdikking wordt ook wel eelt genoemd. Houdt de druk aan? Dan kan het eelt zich gaan vormen naar een likdoorn. Zoals eerder genoemd, heeft een likdoorn een hardere eeltkern en kan zo de diepere, gevoelige huidlaag bereiken. Hierdoor ontstaat er een pijnlijk gevoel. Deze kern wordt de ‘hoornpunt’ van de eeltpit genoemd. Kort samengevat, de oorzaak van een eksteroog is dus constante druk of wrijving op een bepaald punt van de huid.

 

Symptomen van likdoorns en eksterogen

Een eksteroog wordt soms verward met een pijnlijke blaar of een normaal laagje eelt. Het is belangrijk om het verschil te weten. Dus, hoe kun je een echte eksteroog herkennen? De symptomen van een likdoorn zijn als volgt: 

  • Een rond verdikt eelt plekje
  • Een witte/grijze of gele/bruine kleur (afhankelijk van je huidtype)
  • De ronde plek is niet groter dan een paar millimeter
  • Likdoorns komen vooral voor op en tussen je tenen of voetzool
  • Je voelt een ongemak bij directe druk tijdens lopen
  • Een likdoorn zit meestal dicht tegen het bot aan
  • Het centrum van de likdoorn ligt wat dieper in de huid en kan erg hard zijn

Likdoorns, eksterogen en eeltpitten verwijderen

Een likdoorn of eksteroog behandelen kan op een paar verschillende manieren. Om mee te beginnen: verlicht verdere druk op de huid om de pijn te verminderen. Draag bijvoorbeeld schoenen die niet te strak zitten. Hoe minder druk, hoe beter. Verder kun je de eksteroog behandelen met een speciale Hansaplast Likdoornpleister. Het actieve ingrediënt salicylzuur in de pleister zorgt voor onmiddellijke verlichting van de druk en kan helpen om de likdoorn te verwijderen. Wil je weten hoe je de likdoorn veilig behandelt en verwijdert? Lees dan de volgende stappen.

 

Image

Stap 1

Reinig de huid waar de likdoorn zit grondig. Zorg ervoor dat de huid goed droog is. Breng dan een likdoornpleister aan op de likdoorn. Het midden van de ring plaats je direct bovenop de likdoorn. Laat de pleister inwerken en verwissel de pleister na twee dagen.

Image

Stap 2

Na ongeveer vier dagen kun je de likdoorn veilig verwijderen. Laat je voeten zacht worden in een warm bad of voetenbadje met zout of zeep. Probeer de likdoorn niet te verwijderen met scherpe voorwerpen, zoals een mesje of schaartje.

Voeten insmeren met voetcrème tegen likdoorns - Hansaplast

Stap 3

Nadat je de likdoorn hebt verwijderd, raden we aan om de huid goed gehydrateerd te houden. Gebruik bijvoorbeeld een speciale voetencrème, zoals de Hansaplast Herstellende Voetcrème.

Gebruik geen scherpe voorwerpen om een likdoorn te verwijderen! Blijf je last hebben van de likdoorn? Raadpleeg je huisarts voor meer informatie of het verwijderen van de likdoorn. Bij diabetes adviseren we voor gebruik van de Hansaplast Likdoornpleister te overleggen met een dokter of medisch specialist. Zie de bijsluiter voor meer informatie en gebruiksinstructies van de pleister.

Likdoorns en eeltpitten voorkomen

Eksteroog behandelen is vaak minder fijn dan een eksteroog voorkomen. De beste manier om een likdoorn te voorkomen, is om je voeten altijd in een goede conditie te houden en de juiste schoenen te dragen. Helaas zijn zere plekken, likdoorns, hielkloven en eeltplekken veelvoorkomende problemen. Deze pijntjes komen ook vaker voor naarmate je ouder wordt. Daarom geven wij je graag wat tips om likdoorns te voorkomen:

Kies goed passende schoenen en wissel ze regelmatig af. Wanneer je verschillende soorten schoenen draagt, voorkom je dat je dagelijks op dezelfde plek druk ervaart van een schoen.

Maak je voeten goed schoon met zeep tijdens het douchen. Voor extra verzorging kun je jouw voeten insmeren met een speciale voetcrème.

Wil je hakken dragen? Of wil je jouw favoriete schoenen toch elke dag wel dragen? Gebruik dan Hansaplast Anti-Drukringen en Hansaplast Anti-Druk Patches om je huid te beschermen op plekken waar veel druk op komt. Met deze ringen kun je ook de pijn van een bestaande likdoorn verlichten tijdens het lopen.

Expert tips tegen likdoorns een eksterogen

Image
Dr. Maike Kuhlmann, Research & Development, Beiersdorf AG

"Hoe werkt een likdoornpleister en hoe bestrijdt deze likdoorns zo doeltreffend? De Hansaplast Likdoornpleister bevat een actief ingrediënt dat de likdoorn zacht maakt: het salicylzuur in het midden van de zachte ring zorgt ervoor dat de structuur die de hoorncellen van de likdoorn bijeenhoudt, losraakt. De vereelte huid en de intercellulaire stof die de lagen bijeenhoudt, worden losgemaakt. Dat zorgt voor meer hydratatie en een verweking van de plek, zodat de likdoorn er gemakkelijk uit kan worden gehaald."

Lees meer over het verzorgen van je voeten en het voorkomen van verschillende kwaaltjes.

Verwante artikelen

Verwante producten