Een rood bultje dat enorm jeukt? Dat kan maar één ding zijn: een muggenbeet. Vervelend, maar - in de meeste gevallen - niet onoverkomelijk. Met de juiste verzorging ben je er zo weer vanaf. Ontdek hoe je jouw muggenbeet behandelt en voorkomt dat je opnieuw geprikt wordt!
Wat is een muggenbeet?
Terwijl je geniet van de zon, een drankje op het terras of je welverdiende nachtrust: je krijgt een muggenbeet vaak zonder dat je het door hebt. Maar wat is dit vervelende kwaaltje nou eigenlijk? Zet jezelf maar schrap voor een lesje biologie.
Vrouwelijke muggen zijn altijd op zoek naar bloed voor de rijping van hun eitjes. Daarom gaan ze op jouw huid zitten en prikken daar - letterlijk - doorheen. Dan zuigen ze er een klein beetje bloed uit en vliegen ze snel weer weg. Er ontstaat meteen een rood plekje, maar je herkent de beet pas écht aan… precies: kriebel. De jeuk is soms gekmakend, maar verder kan een muggenbult eigenlijk niet zoveel kwaad. (Het is bijvoorbeeld anders dan een tekenbeet.) Toch ben je er graag zo snel mogelijk weer vanaf en wil je - nog beter - dit het liefst voorkomen.
Waarom jeukt een muggenbeet?
Als een mug je prikt, spuugt ze altijd een klein beetje speeksel mee. Zo zorgt ze ervoor dat het bloed niet gaat stollen en dat ze genoeg op kan zuigen. Jouw lichaam reageert meteen op deze vreemde stof en wil ‘m zo snel mogelijk laten verdwijnen. Die reactie veroorzaakt een zwelling, roodheid én een hoop jeuk. De ene persoon reageert heftiger op het speeksel van de mug dan de ander; vandaar dat de een ook meer last heeft van jeuk dan de ander.
We horen je denken: hoe lang jeukt een muggenbult precies? Ook dat is dus afhankelijk van hoe jouw lichaam reageert op het speeksel. Als je het gevoel hebt dat jouw muggenbult maar blijft jeuken, kun je gelukkig een hoop dingen doen om dit te verhelpen.
Tijd om je muggenbeet te behandelen!
Je kunt natuurlijk wachten tot ‘ie vanzelf wegtrekt, maar met de juiste nazorg geneest jouw muggenbult een stuk sneller. De zwelling, roodheid én jeuk verminder je zo:
- Maak de muggenbeet regelmatig schoon met een speciale reinigingsspray - zo voorkom je infecties
- Koel de beet af en toe, bijvoorbeeld met een fijne cooling gel - zo verminder je de irritatie al een heel stuk
- Probeer niet te krabben en zet ook geen kruisje in de beet; wrijf in plaats daarvan voorzichtig over de plek heen - zo kan de muggenbeet in alle rust genezen
Muggenbulten voorkomen
Wat is nog beter dan een muggenbeet behandelen? Precies: een muggenbeet voorkomen. Er bestaan genoeg middelen tegen muggenbeten. Bij de apotheek kun je bijvoorbeeld zonder recept een insectwerende spray of zalf krijgen. Verder is het belangrijk om beschermende kleding te dragen, de deuren en ramen van je huis goed dicht te houden en regelmatig het zweet van je af te douchen (wist je dat muggen afkomen op transpiratie?). Je kunt ook speciale geurkaarsen laten branden of planten met een sterke citroengeur aanschaffen. Die weren insecten als geen ander!
Dit betekent een muggenbeet met rode kring
Bij sommige muggenbeten ontstaat er een rode vlek om de plek heen. Ook dit heeft weer te maken met hoe jouw lichaam op het muggenspeeksel reageert. Heb jij een erg gevoelig immuunsysteem? Dan is de kans dat je een dergelijke muggenbult oploopt groter. Soms ontstaat er rond jouw muggenbeet ook nog een blauwe plek. Dit zijn vaak de restanten van de bloeduitstorting - maar ook dat gaat vaak vanzelf weer weg.
Een muggenbeet met rode kring of blauwe plek ziet er misschien zorgwekkend uit, maar in de meeste gevallen is er helemaal niks aan de hand. Wordt het steeds groter? Dan is het verstandig om er toch even naar te laten kijken. Ga langs bij een huisarts of andere specialist, die kan je persoonlijk advies geven én verder helpen.
Vermoed je dat je een allergische reactie op een muggenbeet hebt?
Zijn jouw muggenbulten groter en roder dan bij anderen? En houdt de jeuk je de hele dag in z’n greep? Dan heb je misschien een muggenbeet-allergie. Als je vermoedt dat je deze allergie hebt, is het belangrijk om snel in actie te komen en jouw (misschien wel) ontstoken muggenbult te behandelen. Raadpleeg in zo’n geval altijd je huisarts of een andere specialist, die kan je bijvoorbeeld allergiepillen of een speciale zalf tegen muggenbeten meegeven.
Maak je geen zorgen: als jij een allergische reactie of een ontstoken muggenbult hebt, is dat vaak goed te behandelen. Wacht er alleen niet te lang mee - dan kun je zo weer door met je dagelijkse bezigheden.