Over
Een val van de trap, een auto-ongeluk of een operatie: veel gebeurtenissen in het leven laten hun sporen achter in de vorm van kleine of grote littekens. Veel mensen hebben littekens die ze aan bepaalde situaties herinneren. Littekens kunnen niet alleen behoorlijk wat pijn veroorzaken (als ze dicht bij gewrichten zitten) en de mobiliteit hinderen, maar kunnen ook het zelfvertrouwen ondermijnen, vooral als de littekens zichtbaar zijn voor anderen. Daarom is een mooie wondgenezing belangrijk.
Hoe littekens worden gevormd
Littekenvorming is een natuurlijk proces dat optreedt wanneer de huid zichzelf herstelt, bijvoorbeeld na een snijwond of schaafwond. Deze treden op wanneer de buitenste laag van de huid, de opperhuid, wordt beschadigd en de wond zich uitstrekt tot de lederhuid. Het organisme kan het vernietigde, zeer gespecialiseerde weefsel niet op dezelfde manier vervangen. Lees meer over Eerste Hulp bij kleine ongelukjes.


ZODRA U EEN KLEIN
WONDJE OF SCHAAFWOND KRIJGT,
BEGINT UW LICHAAM DAT TE GENEZEN.
Ook nadat de wond is genezen blijft het lichaam collageen naar die plaats sturen, wat in de loop van de tijd leidt tot veranderingen in de grootte en vorm. Het resulterende litteken heeft geen goede bloedcirculatie, is soms ongelijkmatig en is minder elastisch.
Littekens kunnen soms verdikt zijn (hypertrofische littekens) of zijn juist wat verzonken, afhankelijk van de schade die is toegebracht aan de onderliggende huid- en weefsellagen. Ook kan de kleur variëren.