Een val, een stoot of een foutje tijdens het koken: allemaal ongelukjes waaraan je een wond kunt overhouden. Misschien schrik je even als je wond een gele kleur krijgt. Toch komt een gele wond met geel wondvocht of wondbeslag best vaak voor. Het is wel handig als je weet wat je moet doen met zo’n gele wond. Daarom vertellen we je de kenmerken van een gele wond, hoe je een gele wond moet schoonmaken en hoe de wondbehandeling van een gele wond in zijn werk gaat.
Wat is een gele wond?
Om te beginnen: wat is een gele wond nou precies? Een gele wond bevat veel wondvocht en krijgt om deze reden een gele kleur. Niet iedere gele wond is hetzelfde. We maken onderscheid tussen verschillende soorten gele wonden:
- Dermis en/of subcutaan vet
Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. - Pus uit de gele wond
Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond. De gele wond met pus moet dan gereinigd worden met een antibacterieel middel, zoals een wondspray. - Fibrinebeslag
Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje. Meestal kan dit geen kwaad, maar als de korst dieper in de huid ligt, raden we aan om even langs de huisarts te gaan met dit wondbeslag. Het is zelf namelijk lastig te beoordelen of je de fibrine moet verwijderen of niet en of je dus het wondbeslag moet verwijderen. - Gele necrose
In het geval van gele necrose is er sprake van afgestorven weefsel. Afgestorven weefsel moet verwijderd worden, zodat de gele wond vervolgens kan genezen. Het verwijderen van afgestorven weefsel gebeurt met een pincet, schaartje of mesje. We raden aan om dit door de huisarts te laten doen. Zo weet je zeker dat dit op een goede manier gebeurt.
Kenmerken van een gele wond
Een open deur, maar natuurlijk is een gele wond geel van kleur. Verder zijn de kenmerken van een gele wond afhankelijk van het type wond. Zo heb je gele wonden die een korst krijgen, die droog worden en gele wonden die nat en vochtig blijven. Wat de wonden gemeen hebben is dat er vorming van geel wondvocht plaatsvindt.
Het verschil tussen gele, rode en zwarte wonden
Er zijn niet alleen verschillende soorten gele wonden, er zijn ook nog andere kleuren wonden. Deze worden ingedeeld volgens het WCS-classificatiemodel. In dit model wordt onderscheid gemaakt tussen rode, gele en zwarte wonden. Deze wonden moeten allemaal op een andere manier verzorgt worden.
Waarom is het belangrijk om een gele wond goed te verzorgen?
Zoals we al zeiden moet je een gele wond verzorgen en goed in de gaten houden. Doe je dit niet, dan raakt de gele wond ontstoken en ben je verder van huis. Gelukkig bestaat er een protocol om een gele wond te verzorgen. Hoe het protocol voor verzorging van een gele wond gaat, lees je hieronder.
Gele wond schoonmaken
Heel belangrijk bij het verzorgen van een gele wond: schoonmaken. Dit doe je door gebruik van een reinigingsspray zoals de Hansaplast Wondspray. Zo wordt je gele wond beschermt tegen bacteriën en infecties. Deze ontsmet en maakt de gele wond schoon zonder te prikken of de huid te irriteren. Er bestaat ook gele poeder voor wonden om te ontsmetten, maar deze kun je beter niet gebruiken bij vochtige wonden. Laat deze gele poeder dus staan als je een gele wond wilt verzorgen.
Gele wond behandelen
Is de gele wond goed schoon, dan is het tijd om de gele wond te behandelen. De wondbehandeling van een gele wond bestaat onder andere uit het weghalen van het gele wondvocht. Dit kun je zelf doen, het kan ook verstandig zijn om hiervoor naar de huisarts te gaan. Zo weet je zeker dat de wondbehandeling van je gele wond goed verloopt. Wat ook kan helpen, is de gele wond behandelen met Hansaplast Wondhelende Zalf. Deze manier van vochtige wondgenezing geeft de huid ondersteuning bij het genezingsproces. Bovendien vermindert het ook de vorming van littekens.
Tot slot is goed om de gele wond af te dekken, want op deze manier worden bacteriën geblokkeerd. Zo verklein je de kans op ontstekingen en herstelt de gele wond sneller. Kleine gele wonden kun je behandelen met een pleister, bij grotere wonden kies je voor grote eilandpleisters of verband.
Verbandmateriaal voor een gele wond
Omdat gele wonden veel wondvocht bevatten, is het belangrijk om de wond af te dekken met absorberend materiaal. Zo kan het wondvocht weg, wat beter is voor de wondgenezing. Als het gele wondvocht niet weg kan, is de kans op ontstekingen groter. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gebruik dus geen pleisters die slecht absorberen, maar goed verbandmateriaal speciaal voor gele wonden. Bij de wondzorg van een gele wond is het belangrijk dat het verbandmateriaal van de gele wond regelmatig wordt verschoond.