Een plotselinge bloedneus kan soms best even schrikken zijn. Het kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, zoals droge lucht, neusirritatie of neuspeuteren. Hoe de bloedneus ook ontstaat, het is altijd vervelend als dit gebeurt. Het gevoel is natuurlijk niet fijn en daarnaast kunnen bloeddruppeltjes op kleding of meubels terechtkomen. Het is daarom fijn als je een bloedneus snel kan stoppen. Maar hoe stop je een bloedneus het beste en waar moet je hierbij op letten?
Wat is een bloedneus?
We spreken van een bloedneus of neusbloeding wanneer er bloed uit de neus stroomt. Deze komen in twee soorten voor: anterieure bloedingen en posterieure bloedingen. In de meeste gevallen heeft men last van een anterieure bloeding. Deze wordt veroorzaakt door kleine bloedvaatjes in de voorkant van de neus, die barsten. Deze bloedneuzen zijn snel te stoppen. Posterieure bloedingen komen wat minder vaak voor en worden veroorzaakt door bloedingen van grotere bloedvaten in de achterkant van de neus. Een bloedneus hoeft niet meteen reden voor paniek te zijn. Wel is het belangrijk om te weten hoe je het kan stoppen en wanneer het tijd is om een huisarts(enpost) te raadplegen.
Hoe ontstaat een bloedneus: de oorzaken
Hoe krijg je een bloedneus? Een bloedneus kan door verschillende redenen optreden. In de meeste gevallen ontstaat het door irritatie of beschadiging van de kleine bloedvaatjes die zich voorin in de neus bevinden. Bijvoorbeeld door neuspeuteren, neus snuiten of allergieën. Soms kan de oorzaak van spontane bloedneus ook minder voordehand liggend zijn. Bij mensen die vaak een bloedneus hebben is de oorzaak misschien een te hoge bloeddruk of de plotselinge wisseling in temperatuur. Door bijvoorbeeld buiten in de droge, koude lucht te zijn, drogen de kleine bloedvaatjes binnen in je neus uit. Als je dan vervolgens weer binnenstapt in een warme lucht, zetten de bloedvaatjes zich weer uit. Hierdoor kunnen deze bloedvaatjes barsten. Een laatste, meer duidelijke oorzaak van een bloedneus is een klap of stoot tegen de neus of door een ander soort letsel dat tot een wond leidt. Wat de oorzaak ook is, een bloedneus is gelukkig een tijdelijk ongemak die eenvoudig is te stoppen.
Een bloedneus kan ook ontstaan door een klap tegen de neus. Volg dan ook de stappen hieronder, maar snuit je neus dan niet.
Bloedneus stoppen: wat moet je doen
Een bloedneus doet zich helaas vaak voor op de meest onhandige momenten of plekken. Dus wat te doen tegen een bloedneus? Volg de stappen hieronder om erachter te komen hoe je een bloedneus stopt.
- Blijf rustig en buig je hoofd iets naar voren. Op die manier zorg je ervoor dat je geen bloed doorslikt. Is er misschien toch wat bloed in je mond gekomen, spuug dat dan uit! j
- Als het om een spontane bloedneus (niet door een klap) snuit dan 1x goed je neus, om snot en bloed de neusgaten ‘weg te blazen’.
- Knijp dan je neus net onder het neusbeen dicht, voor ongeveer 10 minuten. Adem rustig door je mond.
- Als het bloeden hierna nog niet is gestopt, herhaal je dit nogmaals 10 minuten. Zorg hierbij dat je ergens rustig kan zitten en niet te veel beweegt. Het bloed heeft tijd nodig om te kunnen stollen.
- Als het bloeden is gestopt is het ook belangrijk om zo lang mogelijk te wachten met het snuiten van je neus. Hiermee kan je de stolling verstoren en kan je neus opnieuw gaan bloeden.
Als het bloeden na deze stappen niet wilt stoppen is het tijd om de huisarts(enpost) te bellen. De huisarts kan je helpen het bloeden te stoppen. Belangrijk is dat je je neus NIET zelf gaat proberen te stoppen door middel van bijvoorbeeld, WC-papier of watjes uit je medicijnkastje of een tampon. Je kunt hiermee de bloedvaatjes juist verder irriteren.
Wat te doen als je vaak een (spontane) bloedneus krijgt
Vraag jij je af waarom je zo vaak een bloedneus krijgt? Als je je toch echt zorgen maakt is het altijd slim om gewoon een afspraak te maken bij de huisarts. Er kan namelijk sprake zijn van een onderliggende aandoening, zoals een bloedstollingsstoornis door het gebruik van medicatie die de bloedstolling vermindert of een afwijking in de bloedvaten in de neus. Bij oudere mensen kunnen bloedneuzen ook ontstaan door de afname van slijmvliezen en bloedvaatjes in de neus.
Wil jij je EHBO-kennis vergroten? Volg dan een EHBO-cursus van het Rode Kruis.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met het Rode Kruis Nederland.