Image

Meer bewegen - Minder Pijn

10 min. leestijd
Toon meer

Sport, lichaamsbeweging en een proactieve benadering van pijn vormen de kern van een nieuw Hansaplast-initiatief voor meer bewegen.

Voor een fittere, actievere levensstijl

Klaar voor de start en af voor het nieuwe Hansaplast initiatief

Het Hansaplast initiatief  “Meer Bewegen – Minder Pijn” wil dat u in beweging komt –
omdat fitter en actiever zijn, helpt bij het verminderen van ziekte, aandoeningen en pijn.
“Meer Bewegen - Minder Pijn” medeoprichter en voorzitter, orthopedisch specialist
Dr. Gerd Müller zegt: "Geen smoesjes meer. Begin vandaag nog met bewegen!"

Wees proactief met uw gezondheid

In samenwerking met Dr. Gerd Müller, orthopeed en hoofdarts in Hamburgs bekende rugcentrum “Am Michel” heeft Hansaplast het Meer Bewegen - Minder Pijn initiatief ontwikkeld met het doel om niet alleen klachten op de korte termijn te verminderen, maar ook om mensen pro-actiever te laten zijn bij hun fitheid en pijn en om deze op de lange termijn te verlichten.
Hoe? Door (meer) lichaamsbeweging op het juiste niveau.

Image
Dr. Gerd Müller, expert, orthopedisch specialist en plaatsvervangend voorzitter van de Commissie Richtlijnen voor pijn in de onderrug van de Europese Unie
“ALS U NU BEWEEGT
VERLICHT DAT PIJN EN
VOORKOMT DAT PIJN OP DE
LANGE TERMIJN.”
De holistische aanpak van het programma is op maat gemaakt door rekening te houden met de moderne levensstijl van nu. Zie onze tips en ons videogedeelte voor verschillende tips en oefeningen voor mensen die op kantoor werken, van het Hansaplast initiatief “Meer Bewegen - Minder Pijn”.
Dr. med. Gerd Müller is orthopedisch chirurg, oprichter en hoofdarts van een van Duitslands meest vooraanstaande rugcentra, “Rückenzentrum Am Michel”, Hamburg.
Hij richt zich klinisch op sportgeneeskunde, preventieve behandeling, rug- en nekpijn en op spierherstel bij spier- en skeletaandoeningen. Hij richt zich ook op multidisciplinaire pijncontrole en arbeidsgezondheidszorg. Hij was eveneens medevoorzitter van de EU-commissie voor rugpijn.

Het Hansaplast initiatief dat je in beweging brengt!

Heeft u ooit last gehad van pijn of immobiliteit die het dagelijkse leven niet alleen vervelend, maar ook vrijwel onmogelijk maakte? De meeste mensen krijgen hier ten minste één keer in hun leven mee te maken. Of het nu de rug of nek, een knie of een elleboog is, of pijn in de pols of enkel, dit alles kan worden voorkomen door meer beweging! En als het optreedt: niets daarvan hoeft voort te duren of te worden gezien als een fatale slag of belemmering op de lange termijn als u weet wat u moet doen en hier proactief bij bent.

Het concept van geleidelijke activiteit

Image

Hansaplast, als expert op het gebied van pijnbehandeling en oplossingen, gaat de uitdaging aan. Samen met de bekende orthopeed Dr. Gerd Müller, oprichter en hoofd van Hamburgs “Rückenzentrum am Michel”, hebben wij het “Meer Bewegen - Minder Pijn” initiatief opgezet dat is gebaseerd op het concept van geleidelijke fitheid.

Het doel van het “Meer Bewegen - Minder Pijn” programma:
U (weer) fit maken voor het dagelijkse leven!

Geleidelijke activiteit voor meer bewegen en fitheid

“Geleidelijke activiteit vormt de kern van mijn concept”, zegt Dr. Müller. “Het is medisch en wetenschappelijk bewezen dat geleidelijke lichaamsactiviteit waarschijnlijk niet alleen de belangrijkste maatregel is bij het voorkomen van orthopedische aandoeningen, maar voor de meeste ook therapeutisch en gunstig is.”

Als we niet actief zijn of gedurende een lange tijdsperiode rusten, verliezen we spierkracht en is ons lichaam niet langer fit. Het doet zelfs pijn als u uw spieren weer gaat gebruiken. Het is een beetje zoals een been dat uit het gips komt waarbij het been gezwollen kan zijn en elke beweging iets is waar u weer aan moet wennen. Maar activiteit lost dit al snel op!
Het is dus nooit goed om te lang niet actief te zijn of geen lichaamsbeweging te hebben, zelfs in gevallen van rugpijn.

Image
Image

“In mijn praktijk zie ik veel patiënten die last hebben van gewrichtspijn of rugpijn” zegt Dr. Müller. Meestal gaat het daarbij om de zogeheten “vermijders”. Mensen die activiteit vermijden en niet het beste halen uit hun lichamelijke capaciteiten.

BEGIN MET WAAR
U BENT VOOR WAT
BETREFT FITHEID

Daarom heb ik besloten om deel te nemen aan en mee te helpen met de ontwikkeling van het Hansaplastinitiatief Meer Bewegen - Minder Pijn, dat bestaat uit een op maat gemaakt activiteitenprogramma op basis van het concept van geleidelijke activiteit (erg rustig beginnen en in de loop der tijd opbouwen), waarin de gespecialiseerde producten van Hansaplast voor pijnverlichting en behandeling zijn opgenomen. Laten we aan de slag gaan!

Wat betekent “geleidelijke activiteit”?
Dat betekent beginnen waar iemand is voor wat betreft fitheid en dat in de loop der tijd opbouwen. Bij een fitnessprogramma op basis van geleidelijke activiteit gaat het om het vermijden van extremen, wat van belang is voor zowel vermijders (bankzitters die geen lichaamsbeweging hebben) als wie te veel van zichzelf vergt tijdens lichaamsbeweging. Het concept van geleidelijke activiteit is daarom gebaseerd op oefensessies met een vooraf bepaalde hoeveelheid herhalingen of tijdsduur die langzaam wordt opgebouwd. Dit voorkomt de gebruikelijke cyclus van 'doorzetten-instorten' van te veel lichaamsbeweging of helemaal geen lichaamsbeweging vanwege de angst voor terugval of pijn.

Een beetje activiteit is beter dan helemaal geen!

Beoordeel jouw mate van fitheid en begin vanaf dat punt

“Het is belangrijk om te weten dat er niet zoiets als slechte of schadelijke activiteit bestaat”, zegt Dr. Müller, tenzij je te veel van het goede doet. Dit gebeurt alleen als mensen hun grenzen verleggen, te veel bewegen of te veel monotone activiteit doen die een bepaald lichaamsdeel ongebruikelijk belast.

Image

Een misvatting: sommige mensen denken dat rugpijn hen ervan weerhoudt om actief te zijn en te bewegen. In de meeste gevallen verergert het vermijden van lichaamsbeweging de pijn en de aandoening alleen maar. Waarom? Omdat het lichaam reageert met de afbouw van spierweefsel en botmassa, wat weer leidt tot een grotere stijfheid en meer pijn, wat de pijn alleen maar erger maakt.
Pijn treedt eerder op als uw lichaam niet voldoende vermogen heeft om te voldoen aan de vereisten van uw dagelijkse leven of een bepaalde taak. In plaats van de taak vermijden, is het beter om uw vermogen te vergroten en dus meer te bewegen.

Daarom gaat het erom dat u actief blijft, ongeacht wat u doet, en constant en geleidelijk aan uw fitheid werkt (ja, ook als u een blessure heeft opgelopen). Er zijn zelfs psychische voordelen: uw lichaam produceert bij meer bewegen dan ook hormonen die de pijn verminderen en uw stemming verbeteren. Dr. Müller: “Mensen die begrijpen dat ze veel kunnen doen voor hun eigen fitheid en om pijn en overbelasting te voorkomen, hebben minder last van pijn.” U bent zelf verantwoordelijk voor uw gezondheid, dus wees daar proactief in.

Gebruik een lichte blessure of belemmering ook niet als excuus om niet (meer) te bewegen. Dit is een belangrijk aspect, vooral op psychisch vlak, omdat u meer baat hebt bij activiteit dan bij rust.

Drie stappen naar fitheid

1. Beoordeel uw mate van fitheid

Image
Hoe fit bent u? Begin met het beoordelen van uw huidige mate van fitheid en begin vanaf dat punt. Ontdek dit door te beginnen met wat hardlopen of een fitnessles. Kijk dan of u een presteerder of een vermijder bent.

Sommige mensen overschatten zichzelf en doen te veel. Als ze pijn krijgen, zien ze dat als bewijs dat het lichaam niet meewerkt. Ze raken doorgaans de belangstelling voor de activiteit kwijt. Dat zijn de overpresteerders. De vermijders zijn bang dat ze pijn krijgen of dat ze iets in hun lichaam zullen 'beschadigen' bij meer beweging. Beiden hebben verschillende prioriteiten, maar vroeger of later stelt het lichaam die prioriteiten bij…! Dus hoe sneller u beseft hoe belangrijk activiteit is, hoe beter het is.

2. Doe iets wat u wilt blijven doen

Vind een vorm van bewegen die u leuk vindt: ga hardlopen, ga naar de sportschool… Vind de sport die bij u past en die past in uw tijdschema. Het kan zijn dat u wat dingen uit moet proberen wanneer u structureel meer wilt bewegen. En zorg dat u uzelf een uitdaging geeft. Soms gaat het erom iets te doen wat niet uw sterke punt is, zodat u uw zwakke punten kunt compenseren. Dat kan soms frustrerend zijn, maar loont wel op den duur.

3. Doe het regelmatig

Image

Bouw geleidelijk op en leg de lat langzaam steeds een stukje hoger… met de nadruk op 'hoger' voor vermijders en de nadruk op 'langzaam' voor presteerders. Het gaat om de intensiteit.

Ga ook tegen uw voorkeuren in:
Naast een work-out die u leuk vindt en die natuurlijk aanvoelt, moet u zich misschien richten op uw zwakke punten in plaats van op uw sterke punten zodat u tijdens het bewegen ook de zwakke punten traint. 

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen in het dagelijkse leven om meer te bewegen. Voorkom overbelasting van spieren en pijn, afhankelijk van uw levensstijl.

Kom in beweging! - eenvoudige tips om te integreren in je dagelijkse leven

Tips voor wie op kantoor werkt

Image
  • Dynamisch zitten
    Verander uw zithouding zo vaak mogelijk. Strek uw benen, zit rechtop en strek uw ruggengraat, leun achterover...experimenteer en zorg dat u genoeg afwisseling heeft.
  • Een telefoonheadset ontspant uw rug, nek en schouders.
    Hebt u de neiging om de hoorn van de telefoon tussen uw nek en schouders te klemmen? Niet doen, want dat kan tot eenzijdige belasting leiden.
  • Beweeg gedurende de dag
    Zet beide handen en armen op de armleuningen van uw stoel en druk uzelf omhoog waarbij u uw armen strekt. Dit ontspant de ruggengraat en leidt tot meer beweeglijkheid in de schouders en nek.
  • Ga naar onze videobibliotheek voor extra oefeningen om meer te bewegen.

Tips voor senioren

Image

 

  • Wees actief
    Het gaat om continuïteit – blijf regelmatig actief en probeer drie keer per week elke keer 30 minuten lang te bewegen. 
  • Het gaat om continuïteit
    Probeer terug te komen op uw vroegere fitheidsniveau als u een tijd niets heeft gedaan vanwege een blessure of ziekte. Heb geduld, want het opbouwen van spierweefsel kan drie tot zes maanden duren.
  • Bouw zelfvertrouwen op
    Train uw evenwicht, wat ook belangrijk is om vallen te voorkomen, wat weer gemakkelijk leidt tot ernstig botletsel. Een gemakkelijke oefening: sta op één been terwijl u uw tanden poetst. Ga nog een stapje verder door uw ogen te sluiten terwijl u dat doet.
  • Ga naar onze videobibliotheek voor extra oefeningen voor meer beweging. 

Tips voor sporters

Image
  • Variatie
    Probeer al uw lichamelijke vaardigheden gelijkelijk te trainen in uw workout door duurtraining (cardio) en flexibiliteitsoefeningen te doen. Bij een monotone workout worden niet alle spiergroepen of banden getraind.
  • Goede schoenen
    Deze zijn van essentieel belang, omdat stabiliteit in uw enkels en knieën zich naar boven verplaatst, naar uw ruggengraat. De juiste schoenen kunnen zo pijn voorkomen, evenals een verkeerde manier van lopen of houding tijdens het hardlopen. 
  • Tijd voor herstel
    Laat uw spieren zich herstellen na uitputtende trainingssessies en geef ze twee tot drie dagen rust. Zorg er altijd voor dat u genoeg drinkt en eet voeding met veel koolhydraten en eiwitten wanneer u aan de slag gaat om meer te bewegen.
  • Ga naar onze videobibliotheek voor extra oefeningen.

Houd er rekening mee dat geen van de bovenstaande tips of aanbevelingen om meer te bewegen een vervanging zijn voor medisch advies. Belangrijk: raadpleeg een zorgprofessional in het geval van een blessure of als u overbelasting van gewrichten of een medische aandoening zoals een breuk vermoedt. U dient een arts te raadplegen in acute gevallen wanneer de aandoening gepaard gaat met roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten, voortdurende last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard gaat met neurologische symptomen (bijvoorbeeld een verdoofd gevoel, tintelingen, verlies van beweeglijkheid).

Voor meer informatie over Hansaplast producten kunt u per e-mail (info.hansaplast@beiersdorf.com) contact met ons opnemen. Lees altijd zorgvuldig de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten.

Verwante artikelen