Het gebeurt vaak zonder dat je het doorhebt: je raakt plots uit balans en dreigt een flinke smak te maken. Uit reflex probeer je jezelf op te vangen met je handen. Daarmee bescherm je jouw lichaam, maar je polsen niet. Die moeten een harde klap verwerken en zo kunnen jouw polsen zelfs gekneusd raken. Ben jij net gevallen en twijfel je wat je moet doen met je dikke polsen? Met onze tips ontdek je wat de symptomen van een gekneusde pols zijn en hoe je ‘m behandelt.
Wat is een kneuzing of verstuiking in de pols?
Als je last hebt van een kneuzing in de pols nadat je pols bijvoorbeeld is dubbel geklapt, is het onderhuidse weefsel rondom je gewricht beschadigd. Je pols kan dan zwellen en blauw worden. Omdat de symptomen gelijk zijn, wordt een kneuzing van de pols soms verward met een verstuiking van de pols. Toch is er een duidelijk verschil. Bij een verstuikte pols zijn de uiteinden van je gewricht namelijk verschoven; bij een gekneusde pols is daar geen sprake van.
!-Disclaimer:
Bij een ernstige verstuiking is soms een operatie nodig. Twijfel je of jouw pols gekneusd of verstuikt is? Raadpleeg dan altijd een arts of specialist. Zij stellen een diagnose en geven je persoonlijk advies.
Symptomen van een gekneusde pols
Vermoed je dat jouw of jouw kind een gekneusde pols heeft? Ga dan onze lijst met symptomen af voor jouw dikke polsen. Als je het zeker weet, start je met een passende behandeling en ben je zo weer de oude.
Zo kun je een gekneusde pols herkennen:
- Je hebt pijn in je pols in rust en bij beweging;
- Je hebt pijn in je pols bij het buigen en het strekken;
- Je ziet een zwelling of bloeduitstorting in je pols.
!-Disclaimer:
Twijfel je nog steeds over de aard van je blessure? Raadpleeg dan altijd een huisarts of specialist. Zij stellen een diagnose en geven je persoonlijk advies.
Is jouw pols gekneusd of gebroken?
Een gekneusde pols wordt vaak voor een gebroken gewricht aangezien en andersom. Maar hoe kom je erachter of je een gebroken of een gekneusde pols hebt? Dat is lastig te zeggen, omdat de twee blessures ontstaan op eenzelfde manier, bijvoorbeeld door een dubbelgeklapte pols en ook nog eens dezelfde soort symptomen hebben. Laat daarom bij twijfel altijd een röntgenfoto maken in het ziekenhuis.
!-Disclaimer:
Als je pols na een val scheef staat, zie je de botbreuk vaak letterlijk zitten. In zo’n geval is er geen twijfel mogelijk. Bezoek dan altijd een huisarts of specialist.
Het verschil tussen een licht en zwaar gekneusde pols
Wanneer je zeker weet dat jouw pols of die van je kind gekneusd is en niet gebroken, kun je de ernst van je blessure bepalen. Bij een licht gekneusde pols heb je geluk. Dit kan namelijk binnen een week al genezen zijn. Een zwaar gekneusde pols, daarentegen, heeft soms wel zes weken nodig om te herstellen. Je merkt vanzelf of je een licht of een zwaar gekneusde pols hebt aan de pijn en de zwelling. Wanneer je ziet dat het langzaam beter gaat, is het verstandig om je pols weer rustig te gaan bewegen en gebruiken. Zo krijg je het snelst weer jouw kracht terug en kan je bijvoorbeeld sneller gaan autorijden na je gekneusde pols.
Wat te doen om een gekneusde dikke pols te genezen?
Gekneusde dikke pols verbinden: tape of verband?
Gekneusde pols tapen met kinesiologie tape
!-Tip voor de toekomst:
Door je pols in te tapen, voorkom je ook blessures. Als je het fijn vindt, zet je dit dus gewoon door, ook als de kneuzing in je pols genezen is.
Gekneusde pols verbinden
Houd je niet van tapen? Dan kun je jouw dikke pols die na bijvoorbeeld een val gekneusd is, ook verbinden. Dit krijg je gemakkelijk voor elkaar met een polsbandage of polsbrace. Je schuift ze zo over je gewricht heen en ze bieden je de hele dag door steun. Daarnaast zijn onze bandages en braces voor gekneusde polsen gemaakt van duurzame materialen en ook nog verstelbaar, zodat ze precies passen om jouw pols.