RSI in de nek

Repetitive Strain Injury (RSI): symptomen en behandeling

5 min. leestijd
Toon meer

Als je een vreemde tinteling of pijn voelt opkomen in je bovenlichaam, kan het zijn dat je RSI aan het ontwikkelen bent. Lees meer over de meest voorkomende oorzaken van dit type blessure en hoe je de klachten kan verminderen.

Misschien heb je weleens van de termen muisarm, computer-arm, tennisarm, of frozen shoulder gehoord. Deze namen van klachten vallen onder de verzamelnaam RSI, wat Repetitive Strain Injury betekent. Maar wat is RSI nou eigenlijk? In dit artikel vertellen we meer over de aandoening: de oorzaken van RSI, de behandeling ervan en hoe je de aandoening voorkomt.

Wat is RSI?

RSI is een verzamelnaam voor verschillende gewrichts- en spierklachten. Deze klachten treden op in de nek, boven- en onderrug, borst, schouders, armen en handen. De aandoening staat vooral bekend als een beroepsziekte. Wanneer je voor een langere periode continu dezelfde handelingen moet uitvoeren, levert dit vervelende klachten op. Een voorbeeld: wanneer je vaak achter je computer zit om te typen en met de muis moet bewegen, dan kun je last krijgen van je arm of hand. Men noemt deze RSI-aandoening een muisarm of een computerarm. 

RSI-aandoeningen beginnen met een licht ongemak, maar kunnen al gauw uitgroeien tot een heftige pijn. De pijn kan soms zo ernstig zijn dat je niet kunt werken of je leven normaal kunt leiden. Een tijdige diagnose en een RSI-behandeling zijn dus erg belangrijk.

RSI-klachten herkennen: de symptomen

Image

De eerste RSI-klachten ontstaan vrijwel geleidelijk. De eerste klachten zijn meestal tintelingen of pijn. Maar er zijn ook andere klachten waaraan je de aandoening kunt herkennen. Hieronder lees je over enkele andere RSI-symptomen, lees ze goed door en zorg dat je de symptomen tijdig herkent:

  • Branderigheid, pijn of pijnscheuten
  • Trillen, onhandigheid of gevoelloosheid
  • Oververmoeidheid 
  • Spierzwakte
  • Problemen met eenvoudige handelingen, zoals deuren openen of een kraan opendraaien
  • Koude handen, met name de vingertoppen

Herken je een van deze RSI-symptomen? Raadpleeg dan zo snel mogelijk je huisarts of een medisch specialist. Zij kunnen vaststellen of je daadwerkelijk last hebt van de aandoening en zo een behandelingsplan opstellen.

De acht meest voorkomende oorzaken van RSI

RSI heeft verschillende oorzaken, hieronder lees je de acht meest voorkomende oorzaken van de aandoening: 

  1. Langdurige herhaling van dezelfde bewegingen
  2. Werken met apparatuur die niet goed is afgestemd op jouw lichaam
  3. Te snel werken
  4. Onvoldoende pauzes nemen om te herstellen
  5. Langdurig dezelfde houding aanhouden
  6. Onvoldoende training op het gebied van veiligheid en ergonomie
  7. Onvoldoende afwisselende bewegingen tijdens je werk
  8. Werken in te koude omstandigheden

Verder zijn er ook bepaalde sectoren waarin mensen sneller RSI-klachten ontwikkelen:

  • Administratie
  • Entertainment (denk aan muzikanten) 
  • Gezondheidszorg
  • Horeca
  • ICT
  • Journalistiek
  • Mijnbouw
  • Schoonmaak
  • Transport
  • Werktuigkunde

Door de jaren heen is het risico op RSI ook toegenomen. Dit komt door de explosie van het aantal uren dat we onze laptops, spelcomputers en mobiele apparaten gebruiken. Hierdoor ontwikkelen mensen regelmatig een computerarm of muisarm. Het eindeloos scrollen op sociale media kan bijvoorbeeld ook bijdragen aan pijn in de duim. Je kunt je duim wikkelen in een speciale tape om de pijn te verlichten. Lees meer over je duim intapen in ons artikel. Maar wat valt er nog meer te doen tegen RSI? Lees snel verder en leer over het behandelen en verhelpen van RSI.

Behandeling van RSI

Image

Vermoed je dat je RSI-klachten ontwikkeld? Neem dan direct contact op met een arts of medisch specialist. Een arts kan jou helpen de oorzaak te achterhalen en een effectieve behandeling voor te schrijven.

Als je al weet welke activiteit de pijn veroorzaakt, probeer dan de tijd dat je daarmee bezig bent te minimaliseren. Probeer daarnaast de manier waarop je de activiteit uitvoert te veranderen. Wordt jouw RSI veroorzaakt door een werkgerelateerde activiteit? Bespreek dit dan met je werkgever. Wellicht kan je werkgever iets veranderen, waardoor je minder last hebt van je RSI-symptomen. Neem verder voldoende pauzes om spieren te laten rusten of verkrampte spieren te strekken. Benieuwd naar hoe je jouw spieren effectief kunt strekken? Bekijk onze video met handige voorbeelden van strekoefeningen.

Wanneer jouw RSI het gevolg is van te veel tennis of golf spelen, heet dit een tenniselleboog of een golfarm. Overweeg een ondersteunende band die speciaal hiervoor is ontworpen, zoals de Hansaplast Tenniselleboog-bandage. Daarnaast kun je Hansaplast Kinesiologie-tape gebruiken voor pijnverlichting en extra stabiliteit.

Belangrijk: lees de gebruiksaanwijzing in de verpakkingen van onze producten altijd zorgvuldig door. Voor meer informatie over Hansaplast producten neem je eenvoudig contact met ons op.

Houden jouw RSI-klachten aan ondanks dat je de veroorzakende activiteit hebt aangepast? Raadpleeg dan een arts of medisch specialist. Houd er rekening mee dat de bovenstaande tips en aanbevelingen geen vervanging zijn voor medisch advies. Last van roodheid, zwelling of hyperthermie van gewrichten? Of heb je voortdurend last van gewrichten of ernstige pijn en/of gepaard met neurologische symptomen (een verdoofd gevoel, tintelingen of pijn die uitstraalt naar je benen)? Ga dan zo spoedig mogelijk naar jouw huisarts of een medisch specialist.

Hoe kun je RSI voorkomen?

Image

Er bestaan verschillende manieren om RSI te voorkomen. Lees hieronder nuttige tips om RSI-klachten te voorkomen: 

  • Zorg dat je bureaustoel verstelbaar is, zodat je hem op jouw lichaam kunt aanpassen.
  • Zorg ervoor dat je rechtop en met een juiste zithouding aan je bureau zit.
  • Zorg voor voldoende afwisseling in werkzaamheden. Probeer bij computerwerk typen en muisbewegingen af te wisselen.
  • Neem vaak genoeg pauze, zodat je spieren de tijd hebben om te ontspannen.
  • Schaf een verticale muis, een armsteun of een ergonomisch toetsenbord aan.