Een berenklauw wond, ooit van gehoord? Een berenklauw wond kan behoorlijk pijnlijk zijn, en daarom is het goed om te weten wat je moet doen als je ermee te maken krijgt. Want wat is een berenklauw wond nu precies? Is een berenklauw giftig? En hoe kun je een berenklauw wond behandelen? Hier lees je de antwoorden op al deze vragen!
Ten eerste: wat is een berenklauw wond?
De berenklauw wond is een wond die wordt veroorzaakt door de gelijknamige plant: de berenklauw. Deze planten zijn te herkennen aan hun grote bladeren waar haartjes op groeien. Wanneer de berenklauw in bloei staat, krijgt de plant witte bloemen. De berenklauw ziet er mooi uit, maar helaas kan deze plant lelijke verwondingen veroorzaken. De haartjes van de berenklauw leveren namelijk wonden en blaren op. Dan de vraag: hoe gevaarlijk is dit?
Is een berenklauw giftig of gevaarlijk?
Een berenklauw is niet giftig, maar veroorzaakt wel pijnlijke wonden. Hoe gevaarlijk deze plant is, hangt af van het type berenklauw waarmee je in aanraking komt. In Nederland komen twee soorten berenklauwen voor:
- De gewone berenklauw
- De Reuzenberenklauw
Voor de Reuzenberenklauw is het oppassen geblazen, deze plant heeft namelijk veel stijve haren op de stengel. Bij aanraking komen deze haartjes in contact met de huid en breken ze af. Door het afbreken van deze haartjes komt sap vrij, en dit sap zorgt ervoor dat je huid extreem gevoelig wordt voor zonlicht. Zo gevoelig dat je zelfs brandwonden kunt krijgen door het zonlicht, ook wel bekend als berenklauw brandwonden. Berenklauw wonden zijn dus erger op een zonnige dan op een bewolkte dag, zo erg dat er grote blaren kunnen ontstaan. Komt het sap van de berenklauw in de ogen, dan heb je zelfs kans om blind te worden. Als je vermoedt dat je een berenklauw hebt aangeraakt, wrijf dan dus nooit in je ogen!
Dit zijn de symptomen van een berenklauw wond
Als je huid een berenklauw heeft aangeraakt, merk je daar in eerste instantie niks van. Vaak verschijnen pas na 24 uur de eerste symptomen. Hierdoor kan het lastig zijn om deze tekenen en de berenklauw aan elkaar te koppelen. Dit zijn de meest voorkomende symptomen van een berenklauw wond, zodat je ze kunt herkennen:
- Er ontstaan rode, geïrriteerde vlekken op de huid
- Je hebt last van jeuk
- De huid wordt extreem gevoelig
- De huid kan gaan ontsteken met zwelling en blaarvorming
- Er kunnen brandwonden ontstaan
- Na verloop van tijd kan je huid bruin kleuren
Berenklauw wond behandelen
Zijn je ogen in contact gekomen met een berenklauw? Zorg er als eerste voor dat je je ogen goed en lang uitspoelt met water! Behandel daarna pas de berenklauw wond of blaar. Dat doe je als volgt:
Een berenklauw wond behandelen begint bij het wassen van de huid. Dit kan met lauw water en zeep, maar je kunt ook onze wondspray gebruiken. Dit is een pijnvrij en effectieve manier om wonden te reinigen van vuil en bacteriën. Zoals gezegd is het belangrijk dat je de huid niet blootstelt aan de zon om brandwonden en grote blaren te voorkomen. Draag dus bedekkende kleding met lange mouwen. Je kunt voor de zekerheid de berenklauw wond of blaar afdekken met een gaasje of een grote pleister. Is het leed al geschied en heb je huidverbrandingen opgelopen door de berenklauw? Lees dan onze tips bij brandwonden.
Vervolgens is het belangrijk dat de berenklauw wond goed kan herstellen. Hier kun je onze wondhelende zalf gebruiken. Het zorgt ervoor dat je wond 2x zo snel geneest, en bovendien verminderd het littekens. Als je littekens nog minder kans wilt geven, probeer dan ook de littekenvervager. Deze is te gebruiken voor nieuwe en oude littekens.
Heb je veel last van een berenklauw wond, heelt deze naar je idee niet goed of heb je andere vragen? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts. Zo ben je zeker van persoonlijk advies!